Sander van Goor, MuziektherapieMusica Humana


Musica Humana is een praktijk voor muzikale en persoonlijke ontwikkeling, waar muziek wordt gebruikt om mensen te helpen die zijn vastgelopen in hun ontwikkeling. In hun privéleven, maar ook op school of werk.Invloed van muziek
Muziek bestaat al sinds mensenheugenis. Jong en oud ervaart in het dagelijkse leven de invloed van muziek. Muziek doet iets met je. Je kunt er rustig van worden, vrolijk of droevig; muziek kan je op andere gedachten brengen zodat de problemen die je ervaart niet meer allesbepalend zijn.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat muziek niet alleen invloed heeft op je gemoedstoestand en op je gedachten, maar ook op je sociale vaardigheden, je geheugen en je concentratie.


Luisteren naar jezelf
.

Mensen verschillen van elkaar. Die verschillen zien we terug wanneer we muziek maken. Als iemand bijvoorbeeld erg onzeker is en zich onttrekt aan het maatschappelijke leven, zou dat kunnen leiden tot zacht, langzaam spel met weinig expressie. Musica Humana leert je te luisteren naar je eigen muziek, zodat je meer inzicht krijgt in jezelf, in je kwaliteiten, maar ook in je problemen.Ontwikkelen via muziek
Via muziek leer je anderen te vertrouwen en beter samen te werken. Muziek vergroot je concentratievermogen en je vermogen om te gaan met je beperking of met indringende gebeurtenissen. De persoon van daarnet die zich onzeker voelt, kan stap voor stap leren harder en met meer gevoel te spelen. Hierdoor zal zijn zelfvertrouwen toenemen.Luisteren naar muziekHet luisteren naar andermans muziek zet eveneens veel in beweging in ons brein en in ons lichaam. Musica Humana gebruikt ook dit middel om veranderingsprocessen bij jezelf op gang te brengen.Iedereen is muzikaalJe hoeft geen muziekinstrument te beheersen om van het aanbod van Musica Humana gebruik te maken. Iedereen is muzikaal. De kunst is dit te ontdekken en jezelf te verrassen met wat jouw manier van muziek maken over jou zegt en hoe je muziek kunt inzetten om jezelf te ontwikkelen.

© SaRonDesign